3 947 razy czytano

Jadłospis

15 kwietnia 2024 – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:          Chleb graham, chleb zwykły, jajko na twardo, pomidor, kukurydza,

kawa zbożowa (1,3,7)

II śniadanie:       Gruszka

Obiad:                 Żurek z kiełbaską i ziemniakami, makaron z sosem pomidorowym i serem żółtym, kompot (1,7,9)

Podwieczorek:   Misie Lubisie, herbatka (1,3,7)

16 kwietnia 2024 – WTOREK

Śniadanie:          Kanapka z szynką, pomidor, płatki kukurydziane na mleku, herbata (1,3,7)

II śniadanie:       Jabłko, ciastka maślane (1,3)

Obiad:                 Zupa z fasolki szparagowej-krem z grzankami i ziemniakami, pulpety gotowane w sosie chrzanowym, marchewka gotowana, ziemniaki, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:   Galaretka z owocami

17 kwietnia 2024 – ŚRODA

Śniadanie:         Wek, ogórek zielony, papryka, plastry sera białego, rukola, kawa Inka na mleku (1,7)

II śniadanie:      Sok owocowy

Obiad:                Barszcz czerwony z ziemniakami, kluski leniwe, kompot (1,3,7,9)

Podwieczorek:  Mus ze świeżych jabłek, biszkopty (1,3)

18 kwietnia 2024 – CZWARTEK

Śniadanie:         Chleb graham, chleb zwykły, parówki z szynki, ogórek zielony, pomidor,

kakao na mleku (1,7)

II śniadanie:      Gruszka

Obiad:                Zupa pomidorowa z ryżem, pieczeń rzymska, ziemniaki, buraczki ucierane,

kompot (1,3,9)

Podwieczorek:  Ciasto ucierane z owocami, herbatka (1,3,7)

19 kwietnia 2024 – PIĄTEK

Śniadanie:         Chleb graham, chleb zwykły, pasta rybno-jajeczna, papryka surowa, rzodkiewka, herbatka (1,3,4,7)

II śniadanie:      Sok marchewkowo-bananowy

Obiad:                Zupa-krem z dyni z groszkiem ptysiowym, ryż z jabłkami, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:  Actimel i ciastka zbożowe (1,3,7,11)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.