25 marca 2024 – PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Chleb zwykły, chleb graham, szynka drobiowa, papryka, ogórek, rukola, herbatka (1,7)
II śniadanie: Banan, jabłko
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż z jabłkami, kompot (1,3,9)
Podwieczorek: Biszkopty, gruszka (1,7)
26 marca 2024 – WTOREK
Śniadanie: Kanapka z masłem, twarożek domowy z miodem/pomidor, herbata (1,7)
II śniadanie: Sok owocowy
Obiad: Zupa brokułowa z grzankami, gulasz z indyka, ogórek kiszony, kasza jęczmienna,
kompot (1,9)
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (7)
27 marca 2024 – ŚRODA
Śniadanie: Wek z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kukurydza, kakao na mleku (1,7)
II śniadanie: Banan, gruszka
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami, makaron z sosem bolońskim i mięsem gotowanym
drobiowym, kompot (1,9)
Podwieczorek: Actimel, ciasteczka (1,3,7)
28 marca 2024 – CZWARTEK
Śniadanie: Chleb zwykły, dżem owocowy, płatki owsiane na mleku, herbata (1,7)
II śniadanie: Jabłko, chrupki kukurydziane
Obiad: Rosół z makaronem, filet z kurczaka, ziemniaki, buraczki, kompot (1,3,9)
Podwieczorek: Serek Danio, biszkopty (1,3,7)
29 marca 2024 – PIĄTEK
Śniadanie: Chleb graham, chleb zwykły, jajko gotowane na twardo, pomidor, kakao (1,3,7)
II śniadanie: Sok marchewkowo-bananowy
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety rybne gotowane z kaszą jaglaną, ziemniaki,
surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot (1,3,4,9)
Podwieczorek: Mus Kubuś, biszkopty (1,3,7)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH
Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):
- GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.
Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.