3 688 razy czytano

Jadłospis

25 marca 2024 – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:          Chleb zwykły, chleb graham, szynka drobiowa, papryka, ogórek, rukola, herbatka (1,7)

II śniadanie:       Banan, jabłko

Obiad:                 Zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż z jabłkami, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:   Biszkopty, gruszka (1,7)

26 marca 2024 – WTOREK

Śniadanie:          Kanapka z masłem, twarożek domowy z miodem/pomidor, herbata (1,7)

II śniadanie:       Sok owocowy

Obiad:                 Zupa brokułowa z grzankami, gulasz z indyka, ogórek kiszony, kasza jęczmienna,

kompot (1,9)

Podwieczorek:   Koktajl truskawkowy (7)

27 marca 2024 – ŚRODA

Śniadanie:         Wek z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kukurydza, kakao na mleku (1,7)

II śniadanie:      Banan, gruszka

Obiad:                Kapuśniak z ziemniakami, makaron z sosem bolońskim i mięsem gotowanym

drobiowym, kompot (1,9)

Podwieczorek:  Actimel, ciasteczka (1,3,7)

28 marca 2024 – CZWARTEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, dżem owocowy, płatki owsiane na mleku, herbata (1,7)

II śniadanie:      Jabłko, chrupki kukurydziane

Obiad:                Rosół z makaronem, filet z kurczaka, ziemniaki, buraczki, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:  Serek Danio, biszkopty (1,3,7)

29 marca 2024 – PIĄTEK

Śniadanie:         Chleb graham, chleb zwykły, jajko gotowane na twardo, pomidor, kakao (1,3,7)

II śniadanie:      Sok marchewkowo-bananowy

Obiad:                Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety rybne gotowane z kaszą jaglaną, ziemniaki,

surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot (1,3,4,9)

Podwieczorek:  Mus Kubuś, biszkopty (1,3,7)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.