957 razy czytano

Jadłospis

Dzień tygodnia

Posiłek

Poniedziałek
26 VII 2021
Wtorek
27 VII 2021
Środa
28 VII 2021
Czwartek
29 VII 2021
Piątek
30 VII 2021
Śniadanie wek,
parówki,
herbata
chleb zwykły,
masło,
płatki owsiane
na mleku,
herbata z cytryną
kanapka z masłem, szynką wieprzową
i pomidorem,
kawa Inka na mleku
chleb zwykły
z masłem,
pasta twarogowa
z jajkiem,
sałata zielona,
ogórek,
szczypiorek,
herbata
bułka cynamonowa
z masłem,
kakao na mleku
Drugie śniadanie arbuz
1
brzoskwinia
1,3,7
sok jabłkowy 100% arbuz
1,3,7
sok marchwiowo-pomarańczowy
1, 3, 7
Obiad krupnik tradycyjny, makaron z serem, musem owocowym
i świeżymi truskawkami,
kompot
1,7,9
zupa dyniowa
z groszkiem ptysiowym,
gulasz z indyka
z warzywami,
kasza pęczak,
ogórek kiszony,, kompot
1,7,9
zupa ogórkowa z ryżem,
kotleciki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych,
buraczki tarte,
ziemniaki,
kompot
1,3,7,9,10
zupa jarzynowa
z makaronem,
risotto z sosem pomidorowym,
kompot
1,3,7,9
zupa Shreka z groszkiem ptysiowym,
dorsz smażony,
surówka z kapusty kiszonej z marchewką,
ziemniaki,
kompot
1,3,4,7,9

Podwieczorek

chleb zwykły,
„smalec” z fasoli,
ogórki kiszone,
herbata owocowa
1,7
serek Danio,
biszkopty,
kawa zbożowa
na mleku
1,7
banan,
ciastko zbożowe
1,7
truskawki,
wafle ryżowe,
herbata
piernik,
herbatka owocowa
7

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.