11 września 2023 – PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Chleb zwykły, chleb graham, pomidor, pasta jajeczna, kawa Inka (1,3,7)
II śniadanie: Banan
Obiad: Krem z dyni z grzankami, naleśniki z dżemem i serkiem, kompot (1,3,7,9)
Podwieczorek: Rogal maślany, herbata (1,3)
12 września 2023 – WTOREK
Śniadanie: Chleb żytni pełnoziarnisty z masłem, szynka drobiowa, pomidor, herbata (1,3,7)
II śniadanie: Actimel (7)
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki gotowane, kompot (1,3,9)
Podwieczorek: Jabłko, biszkopty (1,3)
13 września 2023 – ŚRODA
Śniadanie: Chleb zwykły, ser żółty, pomidor, herbata, płatki kukurydziane na mleku (1,3,7)
II śniadanie: Sok owocowy
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, kaszotto z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mięsem drobiowym, kompot (1,9)
Podwieczorek: Babka drożdżowa, mleko (1,3,7)
14 września 2023 – CZWARTEK
Śniadanie: Chleb zwykły, parówki z szynki, ogórek zielony, herbata (1,3)
II śniadanie: Śliwki
Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką, schab gotowany w sosie musztardowym z fasolką szparagową, ziemniaki, kompot (1,9)
Podwieczorek: Kisiel brzoskwiniowy, ciastka maślane (1,3)
15 września 2023 – PIĄTEK
Śniadanie: Chleb zwykły, chleb graham, serek śmietankowy, rzodkiewka ogórek zielony, kakao (1,3,7)
II śniadanie: Sok jabłkowo-bananowy
Obiad: Zupa fasolkowa-krem, miruna w sosie z marchewką i groszkiem, ziemniaki, kompot (1,4,9)
Podwieczorek: Banan z gorzką czekoladą
INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH
Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):
- GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.
Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.