1 188 razy czytano

Jadłospis

Dzień tygodnia

Posiłek

Poniedziałek
11 X 2021
Wtorek
12 X 2021
Środa
13 X 2021
Czwartek
14 X 2021
Piątek
15 X 2021
Śniadanie chleb graham,
chleb zwykły, twarożek na słodko, ogórek,
herbata z cytryną
kanapka z pastą
szynkową,
rzodkiewki,
kawa Inka na mleku
wek z masłem
i dżemem owocowym,
kakao na mleku
pasta z sera żółtego,
chleb zwykły,
papryka surowa,
płatki owsiane
na mleku,
herbata
chleb zwykły,
pasta łososiowa,
ogórek kiszony,
herbata z cytryną
Drugie śniadanie jabłko

1,3,7

sok 100%
1
banan
1,7
gruszka
1,7
sok Kubuś
1,3,4
Obiad zupa garbure,
jajko w sosie chrzanowym,
ziemniaki,
marchewki mini gotowane,
kompot
1,7,9
barszcz ukraiński,
kaszotto warzywne,
kompot
1,7,9
rosół z lanym ciastem, kotlety mielone
z kaszą gryczaną,
ziemniaki,
buraczki,
kompot
1,3,9
zupa ogórkowa
z ziemniakami,
spaghetti z mięskiem
drobiowym,
kompot
1,3,9
zupa krem grochowa,
z grzankami,
kluski na parze z polewą
truskawkową
1,3,7,9

Podwieczorek

banan,
biszkopty,
herbatka owocowa
1,3
koktajl żółty
7,8
jogurt,
wafle ryżowe,
brzoskwinia
7
bułka cynamonowa
z masłem,
herbata
1,7
ciastka zbożowe,
jabłko
1,8

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.