1 806 razy czytano

Jadłospis

Dzień tygodnia

Posiłek

Poniedziałek
20 VI 2022
Wtorek
21 VI 2022
Środa
22 VI 2022
Czwartek
23 VI 2022
Piątek
24 VI 2022
Śniadanie wek,
parówki drobiowe,
pomidor,
ogórek zielony,
kawa Inka
na mleku
chleb zwykły,
chleb graham,
twarożek
ze szczypiorkiem,
pomidor,
rzodkiewka
chleb,
masło,
ser żółty,
ogórek kiszony,
płatki jaglane
na mleku,
herbata
kanapka z masłem,
polędwicą z indyka,
papryka,
kawa zbożowa
na mleku
płatki kukurydziane
na mleku,
chleb graham,
chleb zwykły,
ogórek,
rzodkiewka
Drugie śniadanie truskawka
1,7
sok jabłkowy 100%
1,7
arbuz
1,7
sok Kubuś
1,7
sok jabłkowy 100%
Obiad kapuśniak,
makaron z serem
i musem z owoców,
kompot
1,3,7,9
rosół z zacierką,
kotleciki z kurczaka
w panierce z płatków
kukurydzianych,
ziemniaki,
brokuły,
kompot
3,7,9
barszcz
z ziemniakami,
schab gotowany
w sosie
z marchewką,
kasza gryczana biała,
kompot
1,7,9
zupa ziemniaczana
z grzankami,
gulasz z indyka,
kasza pęczak,
ogórek kiszony,
kompot
1,9
zupa pomidorowa
z ryżem,
ryba po grecku,
ziemniaki,
kompot

Podwieczorek

chrupki kukurydziane,
jogurt,
banan
1,3
galaretka owocowa bułeczki kukurydziane
z dżemem,
herbata
biszkopty,
mus Kubuś
1,3,7
mango,
truskawka,
ciastka maślane
1,3,7

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.