3 071 razy czytano

Jadłospis

11 września 2023 – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, chleb graham, pomidor, pasta jajeczna, kawa Inka  (1,3,7)

II śniadanie:      Banan

Obiad:                Krem z dyni z grzankami, naleśniki z dżemem i serkiem, kompot  (1,3,7,9)

Podwieczorek:  Rogal maślany, herbata (1,3)

12 września 2023 – WTOREK

Śniadanie:         Chleb żytni pełnoziarnisty z masłem, szynka drobiowa, pomidor, herbata (1,3,7)

II śniadanie:      Actimel  (7)

Obiad:                Zupa koperkowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki gotowane, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:  Jabłko, biszkopty (1,3)

13 września 2023 – ŚRODA

Śniadanie:         Chleb zwykły, ser żółty, pomidor, herbata, płatki kukurydziane na mleku (1,3,7)

II śniadanie:      Sok owocowy

Obiad:                Barszcz czerwony z ziemniakami, kaszotto z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mięsem drobiowym, kompot (1,9)

Podwieczorek: Babka drożdżowa, mleko (1,3,7)

14 września 2023 – CZWARTEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, parówki z szynki, ogórek zielony, herbata (1,3)

II śniadanie:      Śliwki

Obiad:                Zupa pomidorowa z zacierką, schab gotowany w sosie musztardowym z fasolką szparagową, ziemniaki, kompot (1,9)

Podwieczorek:  Kisiel brzoskwiniowy, ciastka maślane (1,3)

15 września 2023 – PIĄTEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, chleb graham, serek śmietankowy, rzodkiewka ogórek zielony, kakao (1,3,7)

II śniadanie:      Sok jabłkowo-bananowy

Obiad:                Zupa fasolkowa-krem, miruna w sosie z marchewką i groszkiem, ziemniaki, kompot (1,4,9)

Podwieczorek:  Banan z gorzką czekoladą

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.