Jadłospis

Jadłospis
ŻŁOBEK PRZY UL. TARGOWEJ 6

PONIEDZIAŁEK

17 LISTOPADA 2025

Śniadanie:          Chleb zwykły, chleb graham, masło, serek naturalny z miodem, pomidor, ogórek, kawa Inka na mleku (1,7)

II śniadanie:       Actimel (7)

Obiad:                 Zupa ziemniaczana z kiełbaską, makaron z serem białym, kompot (1,7,9)

Podwieczorek:   Bułeczki cynamonowe, herbata (1,3,7)

WTOREK

18 LISTOPADA 2025

Śniadanie:          Wek, masło, parówki z szynki, ogórek, papryka, herbata owocowa (1,7)

II śniadanie:       Sok owocowy

Obiad:                 Zupa brokułowo-fasolowa z groszkiem ptysiowym, kotlety z jajek, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:   Ciastka zbożowe, gruszka (1,3,7,11)

ŚRODA

19 LISTOPADA 2025

Śniadanie:          Chleb z masłem i pastą szynkową, papryka, ogórek, płatki kukurydziane na mleku, Herbatka (1,3,7)

II śniadanie:       Koktajl bananowy (7)

Obiad:                 Krupnik tradycyjny z ziemniakami, łazanki, kompot (1,9)

Podwieczorek:   Jabłko

CZWARTEK

20 LISTOPADA 2025

Śniadanie:          Bułka kajzerka, masło, rzodkiewka, pomidor, serek mozzarella, humus, kakao na mleku (1,7)

II śniadanie:       Banan

Obiad:                 Rosół z zacierką, kotleciki drobiowe w cieście, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:   Bułeczki z masłem, herbatka (1,3,7)

PIĄTEK

21 LISTOPADA 2025

Śniadanie:          Chleb graham, chleb zwykły, masło, pasta rybna, papryka, pomidor, herbata (1,4,7)

II śniadanie:       Sok jabłkowo-bananowy

Obiad:                 Zupa garbure, jajko w sosie musztardowym, ziemniaki, surówka z jabłka, marchewki i pomarańczy, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:   Gruszki i kostki czekolady

Jadłospis
FILIA ŻŁOBKA PRZY UL. MICKIEWICZA 19

PONIEDZIAŁEK

17 LISTOPADA 2025

Śniadanie: Chleb mieszany, masło, herbata, pasta z sera żółtego i jaj ze szczypiorkiem, ogórek zielony, rzodkiewka (1, 3 ,7, 11)

II śniadanie: Banan

Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem. Pieczeń rzymska, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy. (1,3,7,11,9)

Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem truskawkowym (7)

WTOREK

18 LISTOPADA 2025

Śniadanie: Bułki pszenne, masło, herbata, dżem owocowy, zupa mleczna z kaszą manną (1,7,9,11)

II śniadanie: Gruszki

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze warzywnym. Kotlet drobiowy, ziemniaki opiekane z batatami, mizeria, kompot owocowy (1,3,7, 9, 11)

Podwieczorek: Serniczek na zimno (7)

ŚRODA

19 LISTOPADA 2025

Śniadanie: Chleb mieszany, masło, herbata, wędlina z szynki, pomidor ze szczypiorkiem, sałata zielona (1,7,11)

II śniadanie: Jabłka

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem. Kotlety z dorsza w warzywach, ziemniaki, brokuł gotowany na parze, kompot owocowy (1,3,4,7,11)

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe - wyrób własny (1,3,7,11)

CZWARTEK

20 LISTOPADA 2025

Śniadanie: Chleb mieszany, masło, herbata, parówka drobiowa, ogórek zielony, rzodkiewka  (1,7,11)

II śniadanie: Banan

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze warzywnym. Udko trybowane drobiowe duszone, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłek, kompot owocowy (1,7,9,11)

Podwieczorek: Jogurt owocowy (7)

PIĄTEK

21 LISTOPADA 2025

Śniadanie: Wek, masło, herbata, pasta z makreli i jaj, ogórek zielony, papryka czerwona (1,3,4,7,11)

II śniadanie: Galaretka mleczno-owocowa (7)

Obiad: Barszcz czerwony z lanym ciastem. Naleśniki z serem i dżemem, kompot owocowy (1,3,7,11,9)

Podwieczorek: Biszkopty, herbata (1,3,7,11)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):
  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

W dietach eliminacyjnych alergeny zastępowane są produktami równorzędnymi.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

zlobek-czechowice-dziedzice-001
Żłobek tło