2 053 razy czytano

Jadłospis

 

Dzień tygodnia

Posiłek

Poniedziałek
26 IX 2022
Wtorek
27 IX 2022
Środa
28 IX 2022
Czwartek
29 IX 2022
Piątek
30 IX 2022
Śniadanie chleb zwykły,
kawa Inka
na mleku,
parówki drobiowe
wek z masłem
i twarożkiem naturalnym z miodem, kakao na mleku
chleb,
szynka drobiowa,
ogórek zielony, herbata,
płatki kukurydziane
na mleku
chleb zwykły, rzodkiewka,
pomidor,
herbata owocowa,
płatki owsiane
na mleku
wek z masłem,
pasta z tuńczyka
z groszkiem zielonym,
ogórek kiszony,
herbata
Drugie śniadanie banan
1,7
gruszka
1,7
sok jabłkowy 100% 1,7 jabłko
1,7
sok Kubuś
1,4
Obiad zupa ogórkowa
z ziemniakami,
ryż z kakao
i owocami,
kompot
1,7,9
barszcz biały z jajkiem, pieczeń z szynki, ziemniaki,
surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem,
kompot
1,3,7,9
krupnik tradycyjny, potrawka
z kurczaka
z marchewką,
ryż,
kompot
1,9
zupa pomidorowa
z makaronem,
filet drobiowy
w cieście,
ziemniaki,
marchewka na gęsto, kompot
1,3,7,9
zupa  z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym,
ryż z owocami i musem owocowym
kompot
1,9

Podwieczorek

wek ze smalcem
z fasoli,
ogórek kiszony
1
banan w gorzkiej czekoladzie ciastka zbożowe,
banan
1,7,11
piernik,
herbata
1,3
Actimel,
biszkopty
1,7

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.