723 razy czytano

Jadłospis

Dzień tygodnia

Posiłek

Poniedziałek
10 V 2021
Wtorek
11 V 2021
Środa
12 V 2021
Czwartek
13 V 2021
Piątek
14 V 2021
Śniadanie chleb gryczany
chleb zwykły
parówki
herbata z cytryną
chleb zwykły
pasta jajeczna pomidor
płatki kukurydziane z mlekiem
herbata owocowa
wek  z masłem twarożek z miodem herbata z cytryną chleb zwykły hummus
papryka surowa płatki owsiane
na mleku
herbata
chleb graham
pasta twarogowo-jajeczna
ze szczypiorkiem
i rzodkiewką
kakao na mleku
Drugie śniadanie jabłko 1,7 sok jabłkowy 100%
1, 7
banan
1,3,7
gruszka, melon
1, 3, 7, 11
sok Kubuś
1, 3, 7
Obiad zupa koperkowa
z ryżem
sos pomidorowy
z serem żółtym makaron świderki kompot
1,7,9
rosół z makaronem placuszki z kurczaka ziemniaki
surówka z kapusty pekińskiej
kompot
1,3,7,9
zupa kalafiorowa
z ziemniakami potrawka z kurczaka ryż
buraczki gotowane kompot
1,3,7,9
zupa ogórkowa gulasz z indyka
z warzywami
kasza bulgur
surówka kopenhaska kompot
1,7,9
zupa Shreka – krem
z brokułów
kotleciki rybno-jaglane ziemniaki
surówka z kiszonej kapusty kompot
1.3.4,7,9

Podwieczorek

banan w gorzkiej czekoladzie deser budyniowy
z musem wiśniowym
7
koktajl czerwony bułeczka cynamonowa
1, 3, 7
biszkopty
jabłko
melon
1, 3, 7

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.