22 kwietnia 2024 – PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Chleb zwykły, chleb graham, parówki z szynki, pomidor, herbata (1,7)
II śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti bolognese z mięskiem drobiowym
gotowanym, kompot (1,9)
Podwieczorek: Banan i biszkopty (1,3,7)
23 kwietnia 2024 – WTOREK
Śniadanie: Kanapka z masłem i dżemem, herbatka, płatki jaglane na mleku (1,7)
II śniadanie: Actimel (7)
Obiad: Zupa kalafiorowa, gulasz drobiowy z warzywami, kasza jęczmienna, kompot (1,9)
Podwieczorek: Gruszka, herbatniki, wafle (1,3)
24 kwietnia 2024 – ŚRODA
Śniadanie: Wek z masłem i szynką drobiową, pomidor, rukola, rzodkiewka, kukurydza,
kawa Inka na mleku (1,7)
II śniadanie: Sok owocowy
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym, jajko w sosie chrzanowym,
ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot (1,3,7,9)
Podwieczorek: Kasza manna z musem (1,7)
25 kwietnia 2024 – CZWARTEK
Śniadanie: Chleb zwykły, pasta z sera żółtego, papryka, pomidor, płatki owsiane na mleku,
herbata (1,7)
II śniadanie: Jabłko
Obiad: Krupnik z ziemniakami, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej
z jogurtem, kompot (1,3,9)
Podwieczorek: Piernik z herbatką (1,3,7)
26 kwietnia 2024 – PIĄTEK
Śniadanie: Chleb zwykły, chleb graham, pasta jajeczna, ogórek kiszony, ogórek zielony,
herbatka (1,3,7)
II śniadanie: Sok jabłkowo-bananowy
Obiad: Barszcz ukraiński, ryba w panierce, surówka z kapusty kiszonej i marchewki,
ziemniaki, kompot (1,3,4,9)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH
Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):
- GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
- SKORUPIAKI i produkty pochodne.
- JAJA i produkty pochodne.
- RYBY i produkty pochodne.
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
- SOJA i produkty pochodne.
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- ORZECHY.
- SELER i produkty pochodne.
- GORCZYCA i produkty pochodne.
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
- DWUTLENEK SIARKI.
- ŁUBIN i produkty pochodne.
- MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.
Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.