3 974 razy czytano

Jadłospis

22 kwietnia 2024 – PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:          Chleb zwykły, chleb graham, parówki z szynki, pomidor, herbata (1,7)

II śniadanie:       Jabłko

Obiad:                 Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti bolognese z mięskiem drobiowym

gotowanym, kompot (1,9)

Podwieczorek:   Banan i biszkopty (1,3,7)

23 kwietnia 2024 – WTOREK

Śniadanie:          Kanapka z masłem i dżemem, herbatka, płatki jaglane na mleku (1,7)

II śniadanie:       Actimel (7)

Obiad:                 Zupa kalafiorowa, gulasz drobiowy z warzywami, kasza jęczmienna, kompot (1,9)

Podwieczorek:   Gruszka, herbatniki, wafle (1,3)

24 kwietnia 2024 – ŚRODA

Śniadanie:         Wek z masłem i szynką drobiową, pomidor, rukola, rzodkiewka, kukurydza,

kawa Inka na mleku (1,7)

II śniadanie:      Sok owocowy

Obiad:                Zupa z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym, jajko w sosie chrzanowym,

ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot (1,3,7,9)

Podwieczorek:  Kasza manna z musem (1,7)

25 kwietnia 2024 – CZWARTEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, pasta z sera żółtego, papryka, pomidor, płatki owsiane na mleku,

herbata (1,7)

II śniadanie:      Jabłko

Obiad:                Krupnik z ziemniakami, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej

z jogurtem, kompot (1,3,9)

Podwieczorek:  Piernik z herbatką (1,3,7)

26 kwietnia 2024 – PIĄTEK

Śniadanie:         Chleb zwykły, chleb graham, pasta jajeczna, ogórek kiszony, ogórek zielony,

herbatka (1,3,7)

II śniadanie:      Sok jabłkowo-bananowy

Obiad:                Barszcz ukraiński, ryba w panierce, surówka z kapusty kiszonej i marchewki,

ziemniaki, kompot (1,3,4,9)

INFORMACJA DOTYCZĄCA ALERGENÓW POKARMOWYCH

Lista alergenów pokarmowych jest zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Pod każdą potrawą na jadłospisie podane są występujące w niej alergeny (odpowiedni numer):

  1. GLUTEN (zboża zawierające gluten – pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, polski owies i ich pochodne.
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne.
  3. JAJA i produkty pochodne.
  4. RYBY i produkty pochodne.
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. SOJA i produkty pochodne.
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. ORZECHY.
  9. SELER i produkty pochodne.
  10. GORCZYCA i produkty pochodne.
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne.
  12. DWUTLENEK SIARKI.
  13. ŁUBIN i produkty pochodne.
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Jednocześnie informujemy, że na terenie kuchni przygotowującej posiłki dla dzieci używane są przyprawy i inne produkty żywnościowe mogące zawierać następujące alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Jadłospisy żłobkowe zostały przygotowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.